Nieuws

31
jan

Multinational Dow concentreert Europese DC-plannen in België

Chemiegigant Dow zal zijn Europese defined contribution (DC) -systemen concentreren in een in België gevestigd grensoverschrijdend pensioenfonds, te beginnen met zijn Nederlandse DC-plannen. De Nederlandse DC-plannen - met een gezamenlijk vermogen van € 45 miljoen en 1.900 deelnemers - zullen ondergebracht worden bij UnitedPensions, het grensoverschrijdende pensioenfonds van Aon Hewitt. Dow's huidige gesloten defined benefit (DB) -plan in Nederland, bestaande uit € 2,5 miljard aan pensioenactiva, blijft bij het Nederlandse pensioenfonds, zo maakte het bedrijf in een nieuwsbrief duidelijk.

Ed d'Hooghe, directeur personeelszaken van Dow en vice-voorzitter van de Nederlandse regeling, zei dat de DC-regeling van de onderneming in het Verenigd Koninkrijk de volgende regeling is die naar United Pensions zal worden overgebracht, gevolgd door de DC pensioenregelingen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Hij maakte duidelijk dat het besluit gericht was op het behalen van schaalvoordelen en kostenbesparingen, en op het verbeteren van de overdraagbaarheid van pensioenen voor personeel dat zich tussen landen verplaatst.

Multinational Dow concentreert Europese DC-plannen in België
Multinational Dow concentreert Europese DC-plannen in België

Dow verplaatst DC-regelingen naar Belgisch grensoverschrijdend fonds

Momenteel heeft Dow drie DC-plannen in Nederland, waarvan er twee worden geïmplementeerd door een low-cost DC-voertuig (PPI), i-PensionSolutions en de derde door Dow Pensioenfonds zelf. D'Hooghe gaf aan dat het besluit om de Nederlandse pensioenen te verplaatsen gedeeltelijk was ingegeven door het aflopen van de PPI-contracten en het ontwikkelen door Dow van Europese DC-regelingen. "Na vergelijking van de proposities van Nederlandse PPI's, concludeerden we dat de internationale optie de beste zou zijn." Volgens d'Hooghe kwam de levenscyclus van UnitedPensions bovenaan in een onderzoek van Mercer en Milliman. Hij zei dat het pan-Europese pensioenfonds ook op langere termijn goedkoper zou zijn nadat meer Dow-regelingen zijn toegetreden.

Conform de Nederlandse wetgeving hebben de Nederlandse deelnemers aan de grensoverschrijdende regeling de keuze tussen vaste en variabele uitkeringen na pensionering en hebben ze ook het recht om te shoppen voor de beste deal. Aon Hewitt in België biedt echter ook voordelen, zo maakte Dow duidelijk.

Het Nederlandse pensioenfonds van het bedrijf zal zijn resterende DB-plan zelfstandig blijven uitvoeren. Volgens zijn vice-voorzitter had het een voldoende aantal actieve deelnemers en financierde het 117,5% eind november. "We willen de dekking verbeteren tot meer dan 120% en vervolgens het investeringsrisico verminderen", aldus d'Hooghe. Hij zei dat het opzetten van een pan-Europees DB-schema, zoals Dupont, BP en ExxonMobil hebben gedaan, geen prioriteit was voor Dow. "Dit zou een significante overgang vereisen. Omdat we tevreden zijn met de huidige oplossing, lijkt het starten van een grensoverschrijdend DB-pensioenfonds niet efficiënt te zijn," legt hij uit.